Piwowarstwo w Grudziądzu

Dzisiaj ponownie pamięcią sięgniemy  wstecz i prześledzimy rozwój piwowarstwa na terenie Grudziądza w minionych wiekach.


Nie ma wątpliwości, iż warzyli piwo domowym sposobem mieszkańcy wczesnośredniowiecznego grodu grudziądzkiego. Później to samo czynili na własne potrzeby cystersi, osiedleni w Grudziądzu w początkach XIII wieku. Pierwsze udokumentowane wzmianki o produkcji piwa pochodzą jednak z czasów krzyżackich. Źródła pisane z 1313 r. wspominają grudziądzki cech piwowarów; w 1380 r. otworzono w piwnicy miejskiego ratusza wyszynk, gdzie też raczyć się było można grudziądzkim piwem. Browar mieścił się wówczas na zam-ku we wschodnim skrzydle obok piekarni.

Piwowarstwo w dawnych wiekach było bardzo ważną i intratną gałęzią gospodarki. W XVI wieku na terenie Grudziądza, obok browaru zamkowego, czyli starościńskiego pracowały dwa browary miejskie i mielcuch (wytwórnia słodu). W walce o zyski i klientelę ścierały się więc interesy magistratu i starostów, którzy korzystając ze swej uprzywilejowanej pozycji wprowadzali piwo zamkowe nawet do miejskich karczem.

Gdy w 1552 r. przybył do Grudziądza król Zygmunt August, mieszczanie przedłożyli mu skargę na starostę Piotra Wojanowskiego. Już w pierwszym punkcie petycji mieszczanie skarżyli się, iż „Jaśnie Wielmożny starosta podwyższył opłatę za usługi w młynach zamkowych i nałożył podatek od piwa i browarów miejskich”. Rok później komisja królewska rozstrzygnęła spór na korzyść miasta. Podobna awantura miała miejsce w 1615 r i dotyczyła nie tylko nieuczciwej konkurencji ze strony starosty, ale także ostrego sporu o posiadanie bardzo dochodowej karczmy przewoźniczej, stojącej już poza murami miasta u brzegów Wisły, w osadzie Rybaki. Ponoć wygrał starosta.
W XIX wieku istniało na terenie Grudziądza kilka browarów. Przy zbiegu dzisiejszych ulic Focha i Rapackiego w 1872 r. Wilhelm Sommer założył browar, który wytwarzał 15.000 hl piwa rocznie i przetrwał do 1946 r. Obecnie w tym miejscu mamy wytwórnię octu i majonezu. Piwo produkował także Karl Gerikę, mający przy dzisiejszym placu Niepodległości wytwórnię wód mineralnych i hurtownię wysokogatunkowego piwa, sprowadzonego z Mona-chium i Norymbergi. Do 1939 firmę Karla Gerikego prowadził Oskar Śmigłowski. Na Rządu istniał browar z prawem sprzedaży w jednej z piwiarni w mieście. Mieściła się ona przy ulicy Starej 12-14 do 1920 r.
Jednak największym browarem w Grudziądzu był ten na przedmieściu Kuntersztyn. Rocznie produkował 50.000 hl złocistego trunku. Mały Kuntersztyn należał w tamtym czasie do ziemiańskiej rodziny pochodzenia francuskiego – Chales de Beaulier. To oni zarządzali przedsiębiorstwem, nim w 1897 r. przekształciło się w spółkę akcyjną.

 

Witold Witt & Karol Osiński

Będziemy wdzięczni za Twój link do tego artykułu.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Może zainteresuje Cię także :close